Peruskoulun jälkeen

Espoossa jokaiselle peruskoulunsa päättäneelle turvataan jatkopaikka. Nuoret jatkavat peruskoulun jälkeen lukioon, ammatilliseen koulutukseen tai tulevat valituiksi erilaisiin lisä- tai valmistaviin koulutuksiin. Peruskoulun jälkeisiin opintoihin tulee hakeutua valtakunnallisen yhteishaun kautta. Oppivelvollisuusikä on 18 vuotta. Lisää tietoa yhteishausta.

Kuvassa näytetään Mitä teen yhteishaun jälkeen.

Yhteishaun tulokset

Yhteishaun tulokset julkaistaan aikaisintaan 17.6.2021 oppilaitosten verkkosivuilla. Jos tarvitset ohjausta, ole yhteydessä oman peruskoulusi opoon. Opot ilmoittavat ennen lukuvuoden päättymistä, milloin ovat kesällä tavattavissa.

Opiskelupaikan vastaanottaminen on vahvistettava viimeistään 1.7.2021. Jos et ota saamaasi opiskelupaikkaa vastaan, ilmoita paikan peruuttamisesta oppilaitokseen. Peruutuspaikoille valitaan opiskelijat varasijojen mukaisessa järjestyksessä. Ilman koulutuspaikkaa jääneet saavat jälkiohjauskirjeen, jossa kerrotaan hakijan pistemäärä ja sijoittuminen varasijoille kussakin hakukohteessa. Lisätietoja Opintopolussa.

Lukiopaikan vastaanottaminen 17.6.–1.7.2021

Tulokset julkaistaan oppilaitosten verkkosivuilla sekä osoitteessa www.espoo.fi/lukiovalinnat niiden hakijoiden osalta, jotka ovat hakulomakkeessa antaneet siihen luvan. Jos olet antanut hakulomakkeella oman sähköpostiosoitteesi, saat sähköpostissa linkin henkilökohtaiseen tuloskirjeeseen, jossa näet valintatilanteesi. Samassa sähköpostissa on myös linkki, jonka kautta voit ottaa paikan vastaan sähköisesti.

Espoon lukioiden omilta kotisivuilta löydät lisätietoa paikan vastaanottamisesta sekä mahdollisista uusien opiskelijoiden ohjauspäivän aikatauluista.

Opiskelupaikka on vastaanotettava 1.7.2021 mennessä.

Ammatillisen koulutuksen paikan vastaanottaminen

Tulokset julkaistaan oppilaitosten verkkosivuilla omnia.fi/yhteishaku2020 niiden osalta, jotka ovat antaneet luvan nimen julkaisuun. Opiskelupaikka on vastaanotettava 1.7.2021 mennessä.  Opiskelupaikan voi vastaanottaa sähköisesti linkin kautta, jonka hakija saa hakemuksessa ilmoittamaansa sähköpostiosoitteeseen. Jos opiskelupaikan ottaa vastaan sähköisesti, tulee kuitenkin toimittaa opiskelupaikan vahvistuslomake kirjallisena sekä kopiot koulutodistuksista InfoOmnian asiakaspalvelupisteisiin (Kirkkokadun InfoOmnia, Kirkkokatu 16 B tai Upseerinkadun InfoOmnia, Upseerinkatu 1-3).

Omnian sivuilta omnia.fi/yhteishaku2020 löydät lisätietoja paikan vastaanottamisesta sekä Tervetuloa Omniaan-päivien aikataulut ja linkit etätilaisuuksiin. Lisätietoja Omnian sivuilla.

Haku koulutuksiin jatkuu kesällä!

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa lukiossa tai ammattikoulussa? On vielä monta mahdollisuutta saada jatkopaikka! Mikäli kevään yhteishaussa jäi täyttämättä lukiopaikkoja, nämä täytetään aikaisintaan 18.6. alkavassa jatkuvassa haussa. Ammatilliseen koulutukseen voit hakea ympäri vuoden jatkuvassa haussa, ks. omnia.fi/jatkuvahaku. Voit hakea kymppiluokalle tai VALMAan kesän aikana, mikäli et ole hakenut tai saanut paikkaa jo helmi-huhtikuussa järjestetyssä haussa. Kesän aikana voi myös vapautua peruutuspaikkoja, joita täytetään varasijalistan mukaan 20.8.2021 asti.

Koulutustarjonnan löydät Opintopolusta. Hae koulutukseen ja lähde hyvillä mielin kesäloman viettoon!

Haku perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen

Perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen haetaan 23.2.–7.4.2021 Opintopolun kautta. Nettihakemus on tallennettava hakujärjestelmään viimeistään 7.4.2021 klo 15.00. Valmistavia koulutuksia ovat

Valmistavan koulutuksen haun tulokset julkaistaan aikaisintaan 17.6.2021. Oppilaitokset ilmoittavat valinnasta puhelimitse.Ota valmistavan koulutuksen opiskelupaikka vastaan määräaikaan mennessä. Voit hakea peruskoulun jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin (VALMA, kymppiluokat, vieras­kielisten LUVA) myös kesän aikana, jos jäit ilman opiskelupaikkaa kevään yhteishaussa.

Mistä saan apua ja neuvontaa?

 • Oman koulun oppilaanohjaajalta
 • Ohjaamotalosta saat tietoa ja apua
  • opiskelumahdollisuuksista
  • työelämästä, työnhausta ja toimeentulosta 
  • asumisesta, arjenhallinnasta ja hyvinvoinnista
  • vapaa-ajanmahdollisuuksista
 • Etsivä nuorisotyö sijaitsee Ohjaamotalossa
 • InfoOmniasta saat apua 
  • eri opiskeluvaihtoehdoista, hakuajoista ja -tavoista
  • koulutuksen rahoitusmahdollisuuksista ja muista etuuksista
 • Ammattiopisto Livestä saavat apua ja neuvontaa erityisen tuen oppilaat

Toimitathan opiskelutietolomakkeen uuteen opiskelupaikkaasi!

Opiskelutietolomake (ks. liite alla) palautetaan täytettynä siihen oppilaitokseen, mistä oppilas ottaa paikan vastaan seuraavaksi lukuvuodeksi. Lomake on pääkaupunkiseudun yhteinen ja sen täyttäminen on toivottavaa. Peruskoulunsa keväällä päättävät oppilaat saavat paperisen lomakkeen päättötodistuksen mukana.

Opiskelutietolomake perusopetuksesta jatko-opintoihin (pdf, 262 Kt)