Ohjeet koronaviruksen takia

 • Jaa Facebookissa
 • Jaa Twitterissä
16.3.2020 klo 9.00

Tälle sivulle kootaan tietoa ja ohjeita espoolaisille koronaviruksesta ja sen vaikutuksista kaupungin eri toimintoihin. Sivua päivitetään tilanteen muuttuessa. Päivitetty 28.3.2020 klo 08.00

Uudenmaan liikkumisrajoitukset voimaan, Poliisin tiedote 28.3.2020

Lievät oireet hoituvat kotikonstein - terveysasema auttaa vakavissa oireissa

Yhteystiedot viikonloppuna

 • Viikonloppuna voit ottaa yhteyttä Päivystysapuun, p. 116 117, jos tarvitset kiireellistä apua.
 • Henkeä uhkaavassa tilanteessa soita 112.
 • Omaolo-palvelussa voit tehdä oirearvion, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan. Saat toimintaohjeet oireidesi perusteella.
 • MIELI Suomen mielenterveys ry:n kriisipuhelin päivystää viikonloppuna, jos koronavirus huolettaa tai ahdistaa, p. 09 2525 0111.

Terveyspalvelujen yhteystiedot Espoossa

 • Terveysasemien koronaneuvonta, p. 09 816 34600 ma–pe klo 7–18
 • Espoon terveysasemien ajanvaraus, terveysasemalle voi tulla vain ajanvarauksella, p. 09 816 34500 ma–pe klo 7–18
 • Oma Lääkärisi Espoontori, p. 09 855 4303 ma–pe klo 8–16
 • Oma Lääkärisi Matinkylä, p. 09 855 4100 ma–pe klo 7–18
 • Kuulovammaisten tekstiviestiajanvaraus Samarian terveysasemalle, p. 043 825 1811
 • Päivystysapu auttaa iltaisin ja viikonloppuisin, kun terveysasemat ovat kiinni, p. 116 117.
 • Terveysasemien yhteystiedot: espoo.fi/terveysasemat

Soitathan vain kiireellisissä asioissa, jotta puhelinlinjamme eivät ruuhkautuisi. Jos oireesi ovat lieviä, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveysasemalle. Päivystävän sairaanhoitajan videovastaanottoaikoja on saatavilla. Siirry ajanvaraukseen: espoo.terveytesi.fi

Huolipuhelin: Mielenterveyspalveluista saat apua, jos koronavirus huolettaa tai ahdistaa

 • Mielenterveys- ja päihdepalvelut, p. 09 816 31300 ma–pe klo 8–16
 • MIELI Suomen mielenterveys ry:n kriisipuhelin päivystää muina aikoina, p. 09 2525 0111

Apua arjen asioihin

 • Seniorineuvonta Nestori tarjoaa neuvontaa ja etsii ratkaisuja arjen asioihin, kuten välttämättömien ruokaostosten tekoon, jos ne eivät oman tukiverkon avulla onnistu, p. 09 816 33 333 ma-pe klo 8–16. Nestorin numeroa kannattaa jakaa eteenpäin iäkkäille espoolaisille vaikka taloyhtiöiden ilmoitustauluilla.
 • Vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin koronaviruksen vaikutuksista senioreiden arkeen.
 • Lapsiperheiden hyvinvointipalveluihin saa parhainten yhteyttä Pyydä apua -lomakkeella, www.espoo.fi/pyydaapua tai puhelimitse p. 09 816 23600 ma–pe klo 8.30–15. 
 • Työikäisten sosiaalipalvelujen neuvonta p. 09 816 45000 ma–pe klo 8–10
 • Vammaispalvelujen neuvonta p. 09 816 45285 ma–pe klo 9–15

Sosiaali- ja terveyspalveluissa muutoksia

Järjestämme välttämättömät palvelut - siksi joudumme supistamaan kiireettömiä palveluja. Otamme yhteyttä asiakkaisiin, joiden vastaanottoajat siirtyvät. Ikäihmisten ja muiden riskiryhmissä olevien suojaamiseksi rajoitamme mm. vierailuja hoivakoteihin.

Päiväkodit pysyvät auki ja esiopetus jatkuu

Päiväkodit sekä esiopetus pysyvät auki. Näin yhteiskunnan toimimisen kannalta kriittisillä aloilla työskentelevät huoltajat pääsevät töihin.

Jos sinulla on mahdollisuus, järjestä lapsesi hoito kotona. Ilmoita tästä päiväkodin johtajalle.

Avoimen varhaiskasvatuksen (avoimet päiväkodit, kerhot ja asukaspuistot) toiminta keskeytyy.

Ulkomailta kotiutuvat eivät tule kouluun tai päivähoitoon 14 vuorokauteen, vaikka oireita ei olisi.

Pääosa koulujen oppilaista siirtyy opiskelemaan kotona 

Pääsääntöisesti koulujen vuosiluokkien 4–10 lähiopetus keskeytetään ja oppilaat opiskelevat kotona. Koulu ohjeistaa oppilaita ja heidän huoltajiaan tarkemmin opetusjärjestelyistä.

Peruskoulun 1-3 luokkien oppilaat voivat tulla lähiopetukseen koululle. Oppilaita suositellaan opiskelemaan kotoa käsin, mikäli mahdollista. Koulut pyytävät huoltajia ilmoittamaan lapset, jotka tarvitsevat lähiopetusta. Kouluun tuleville lapsille järjestetään koululounas. Aamu- ja iltapäivähoito järjestetään lapsille, jotka ovat koulussa lähiopetuksessa ja jotka normaalistikin ovat aamu- ja iltapäivähoidossa.

Joitakin oppilaista tyhjentyneitä koulurakennuksia suljetaan väliaikaisesti 30.3. alkaen.

Espoon lukioiden muut kuin kevään ylioppilaskirjoituksiin osallistuvat opiskelijat ovat siirtyneet itsenäiseen etäopiskeluun. Opettajat huolehtivat ohjeistusten antamisesta omien opetusryhmiensä opiskelijoille.

Maanantaista 30.3. alkaen etäopetuksessa olevat oppilaat ja lukion opiskelijat voivat hakea eväspussin, jos he tarvitsevat lounasta. Tarkemmat tiedot saat Wilmassa sekä omalta koululta.

Kotikaranteeniin määrätyt oppilaat

Espoon tartuntatautiyksikkö ottaa yhteyttä huoltajiin, jos lapsi määrätään karanteeniin. Mahdollisessa karanteenitilanteessa esiopetusta ja varhaiskasvatusta ei järjestetä karanteenissa oleville.

Liikunta, kulttuuri ja nuoriso

Uimahallit ja kaupungin sisäliikuntatilat on suljettu. Myös kaikki liikuntakurssit ja -ryhmät jäävät tauolle. Liikuntaryhmien lisäksi kaikki lasten, nuorten ja perheiden maksuttomat Töpinät, Wau-, Muuvi ja Jumppi-kerhot sekä yläkoululaisten keskiviikkoiltapäivien maksuton harrastustarjonta perutaan toistaiseksi.
Ulkoliikuntapaikoilla tulee noudattaa annettuja linjauksia. Vältä lähikontakteja ja pidä parin metrin etäisyys muihin. Huolehdi hygieniasta niistämällä nenäliinaan ja käyttämällä laitteissa hanskoja. Yli 10 hengen ryhmiä ei saa muodostua, joten odota vuoroasi tai jätä menemättä, jos paikalla on jo suurin sallittu määrä.

Espoon kaupunginkirjaston kaikki toimipisteet ja museot ovat kiinni.

Esbo Arbiksen ja Espoon työväenopiston lähiopetuksena toteutettavat kurssit perutaan toistaiseksi. Perutut kurssikerrat järjestetään mahdollisuuksien mukaan myöhemmin.

Sellosali, Espoon kulttuurikeskus, Näyttelykeskus WeeGee, Karatalo, Lasten kulttuurikeskus Aurora ja Kannusali ovat suljettuina 13.4.2020 asti ja tapahtumat peruutettu/siirretty 31.5.2020 asti.

Villa Elfvikin luontotalo on suljettu 13.4.2020 asti. Espoon ympäristökeskuksen järjestämät luontoretket on peruttu 31.5.2020 asti.

Kaupungin nuorisotilat sekä Ohjaamotalo ovat kiinni. Toiminta ei kuitenkaan ole loppunut, vaan sitä on viety verkkoon. Nuorisonohjaajat kohtaavat nuoria mm. somessa. Lue lisää: Espoon digitaalinen nuorisotila aukeaa

Asiointi ensisijaisesti puhelimitse ja chatissa

Leppävaaran ja Espoonlahden asiointipisteet on suljettu - Matinkylän asiointipiste suljetaan 1.4.2020. Espoon kaupungin muut asiointipisteet palvelevat toistaiseksi normaalisti koronaviruksesta huolimatta. Suosittelemme kuitenkin, että asiakkaat siirtäisivät kiireettömien asioidensa hoitamista myöhemmäksi tai ottaisivat yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse tai chatissä. Yleisneuvonnan puhelinnumero ja chat-palvelu löytyvät osoitteesta www.espoo.fi/asiointi.

Kuinka hoitaa asioita kotoa käsin?

Tapahtumia virtuaalisiksi

Kaupungin järjestämät tilaisuudet on peruttu ja siirretty mahdollisuuksien mukaan pidettäväksi virtuaalisesti. Viralliset kokoukset pidetään etänä.

Kaupunkisuunnittelukeskuksen yleisötilaisuudet on toistaiseksi peruttu, korvaavista tilaisuuksista ilmoitetaan erikseen.

Hyvä käsihygienia estää hengitystieinfektioiden tarttumista

Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Lisätietoa käsihygieniasta

Ajantasaista yleistietoa koronaviruksesta

 • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: www.thl.fi/koronavirus
 • Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa, p. 0295 535 535 mape klo 821 ja la klo 915. Tekstiviestipalvelu kuulovammaisille numerossa 050 902 0163. Yleisneuvoja koronaviruksesta voi kysyä myös valtioneuvoston chat-palvelusta. Puhelin- ja chat-neuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä oireisiin liittyvää opastusta  soitathan näissä asioissa terveysasemalle tai Päivystysapuun.

Espoon johdon info koronavirustilanteen vaikutuksista maanantaina 23.3.: Uutinen ja video

Valmiusryhmän tilannekuvaraportit

Kysy koronaviruksesta 24/7